De eerste dagen na een overlijden

Hoe vaak zeg ik het wel niet tegen mijn klanten, tegen mijn omgeving: “De eerste dagen na een overlijden zijn een rollercoaster”. Dit is afgelopen week maar weer bevestigd. En ja, dit zal voor iedereen anders voelen, natuurlijk. Iedereen gaat anders om met rouw en verdriet. Misschien gaat jouw rollercoaster minder vaak over de kop, heb je wat minder bochten of zijn de pieken en dalen wat minder stijl. Maar een rollercoaster, ja dat is het zeker.

Vorige week hebben wij afscheid moeten nemen van mijn lieve opa. En nogmaals, dan bedoel ik ook echt een lieve opa;). Wij zijn met een kleine familie, we zijn allemaal anders. Maar zeker één ding hadden we gemeen deze dagen: nadenken en beslissen leek een ongelooflijke opgave.

Mega wallen, een wattenhoofd, niet uit je woorden komen en verbazend veel vergeten. Dit merkten we allemaal. Zo was er zelfs iemand van ons die gewoon haar auto was vergeten terug van de bloemenzaak (ja echt waar).

Ook ik had een wattenhoofd, was wazig. Ik wist wat mij te wachten stond. Ik wist welke mogelijkheden er zijn, wist wat er al geregeld was en wat, wanneer en hoe nog geregeld moe(s)t worden. Wat dat betreft geen verrassingen dus zou je zeggen. Maar ik kan er niet omheen, dat ondanks het voor mij echt duidelijk was, deze warrige toestand mij wel verraste.

Hoe fijn is het dan, dat het even niet erg is als je niet na kunt denken. Dat je even niet hoeft te beslissen. En niet omdat er niks hoeft te gebeuren maar omdat hier eerder al over nagedacht is. Zo wilde ik bijvoorbeeld heel graag een vingerafdruk om daar later eventueel nog iets mee te doen. Een ketting, steentje, hanger. Die beslissing kan ik later nog nemen, maar die vingerafdruk kan niet later nog worden gemaakt. Ik ben blij dat ik nu wist dat dat kan (met dank aan Rianne de Vries), en dat ik dit meteen heb aangegeven. Later deze dagen had ik daar echt niet meer aan gedacht.

Want echt, wat nu misschien een kleine beslissing lijkt (bijvoorbeeld welke foto gebruiken we voor op de kist, op de kaart, ik noem maar even iets), voelt op zo’n moment veel groter.

Lekker toch als je dan over een bundel beschikt waarin precies die handvatten staan die jij nodig hebt om een beslissing te kunnen nemen!

Lekker toch als jouw dierbare overledene hier zelf al over heeft nagedacht en zijn of haar wensen zo opgelezen kunnen worden!

Lekker toch als jouw nabestaanden hier niet dagen mee bezig hoeven te zijn, zich kunnen focussen op hun verdriet om jou, op het afscheid, hier ruimte voor hebben ook in de eerste drukken dagen en dat het afscheid dan alsnog zo wordt vormgegeven zoals jij dat wilt!

Gun dit jouw nabestaanden, gun dit jezelf.

Wil jij ook zo’n bundel? Bestel dan nu jouw ‘Als ik er niet meer ben’ bundel.

En wil je jouw bundel niet digitaal maar gewoon lekker vast kunnen pakken en hier met pen in kunnen schrijven? Stuur me dan hier een berichtje met je verzoek.

Het kan natuurlijk heel goed zo zijn dat jij die eerste dagen al bent gepasseerd, dat de uitvaart en het afscheid van jouw dierbare al hebben plaatsgevonden. Kom jij niet van dat wollige gevoel af? Heb jij het idee dat je nu echt stappen moet gaan zetten maar ben je onzeker over je beslissingen? Of misschien wil je helemaal nog geen beslissingen nemen maar weet je dat er toch iets moet gebeuren… Denk bijvoorbeeld aan abonnementen, bankzaken, digitale accounts, verzekeringen van de overledene. Of aan aangifte inkomstenbelasting en erfbelasting.

Gelukkig ben ik wat dat betreft nog net zo scherp;). Heb je hierbij hulp nodig of wil je het gewoon samen oppakken? Laten we dan samen kijken hoe we de nalatenschap van jouw dierbare zo goed mogelijk af kunnen handelen.

Je hoeft het niet alleen te doen.