Neem contact met mij op | Tessa Buis

Een nalatenschap aanvaarden, of niet?

“Ja maar die schulden waren van mijn overleden man. Daar kan ik toch niets aan doen!”

Deed mij denken aan die zin uit een liedje van Kinderen voor Kinderen: “Het zal je maar gebeuren, je kan er niets aan doen…..”

Achteraf kun je er inderdaad niets meer aan doen, maar vooraf wel!

Ik wil je graag meenemen in het verhaal van een van mijn klanten:

Vorig jaar kwam ik in contact met een vrouw, laten we haar Ellen noemen. Ellen zat in de schulden. Er dreigde nu beslag te worden gelegd op haar inkomen én ze dreigde haar huis uitgezet te worden.

Sinds het overlijden van haar man vond ze het moeilijk de draad weer op te pakken. Ze had zich volledig gestort op hun woning, die wilde ze lekker opknappen. Ze ging aan de slag, kocht mooie spullen en ze begon weer een beetje te genieten. Alleen had ze geen idee van haar financiën, van wat ze eigenlijk te besteden had, wat ze aan vaste lasten kwijt was… Dat regelde haar man altijd. Ze wist dat ze zich hierin moest verdiepen, er moest ook het een en ander worden afgehandeld, maar nu nog even niet.

Tot de bodem van de rekening in zicht was, ze bedragen ging terugboeken om in ieder geval boodschappen te kunnen doen. Dit kon zo niet langer dus ging ze er toch mee aan de slag. Er kwam meer inzicht, maar er kwamen ook steeds meer problemen. Zo ontving ze steeds vaker brieven van instanties i.v.m. achterstanden die er zouden zijn (waar zij zich overigens niet in herkende) en kwamen er deurwaarders langs.

Ze had al veel verdriet, daar kwam nu ook nog eens veel stress bij. En dit zorgde weer voor lichamelijke ongemakken. Verdrietig he…

Om te voorkomen dat mevrouw uit huis zou worden gezet, heeft mevrouw bewind aangevraagd. Dit werd als voorwaarde gesteld door de betreffende verhuurder.

Als bewindvoerder brengen wij dan altijd de schulden in beeld.

Dat was schrikken!

Laten we zeggen dat mevrouw slechts drie schulden herkende van de 20. Die andere schulden waren niet van haar, die waren van haar man. “Nu mijn man is overleden, dan valt dat toch gewoon weg?!”

Nee dus. Als erfgenaam erf je de nalatenschap. Dit zijn de bezittingen én de schulden van de overledene. En daarom is het zo belangrijk om te weten dat je een keuze hebt. Je hoeft een nalatenschap niet te aanvaarden, je hebt een dus een keuze.

Aanvaarding van een nalatenschap
Als het gaat om aanvaarding van een nalatenschap zijn er drie keuzes:

  • Zuiver aanvaarden
  • Verwerpen
  • Beneficiair aanvaarden

Ellen wist niet dat zij een keuze had. Alles wat ze hadden, was van hun samen. Ze ging, mét de spullen en de bankrekening, gewoon verder zoals daarvoor. Omdat ze hiermee gebruikt maakte van de nalatenschap (de bezittingen van haar man) aanvaarde ze de erfenis automatisch zuiver. Dat betekent dat je zowel de bezittingen als eventuele schulden aanvaardt en hiervoor ook aansprakelijk wordt.

Had ze dan moeten verwerpen? Bij verwerpen doe je afstand van de hele nalatenschap. Je ontvangt geen bezittingen maar wordt ook niet aansprakelijk voor de schulden. Ellen wist niet van het bestaan van alle schulden. Stel dat ze had verworpen en er waren geen schulden, dat is dan toch ook zonde?

Absoluut! En daarom is er nog een derde keuze, namelijk beneficiair aanvaarden. Hiermee aanvaard je de nalatenschap voor zover de bezittingen hoger zijn dan de schulden. Zijn de bezittingen meer waard dan de schulden, dan erf je het deel wat overblijft nadat de schulden zijn afgelost. Maar blijken de schulden toch hoger te zijn dan de bezittingen, dan erf je niet en ben je niet aansprakelijk voor de schulden. Eigenlijk aanvaard je dan de nalatenschap onder voorbehoud.

Hoe dit aanvaarden dan precies werkt? Daar kom ik een andere keer op terug. Voor nu wil ik vooral duidelijk maken dat je een keuze hebt.

Als erfgenaam kun je dus een keuze maken als het gaat om het aanvaarden van een nalatenschap. Maar je kunt er ook voor zorgen dat jouw nabestaanden deze keuze weloverwogen kunnen maken! Jij kunt ze helpen de juiste keuze te maken om te voorkomen dat zij in de financiële problemen komen zoals Ellen.

Zorg ervoor dat jouw nabestaanden onbezorgd verder kunnen door je nalatenschap vooraf goed te regelen.

Plan nu een gratis kennismakingsgesprek of download mijn e-book.

Van “Het zal je maar gebeuren, je kan er niets aan doen…”
Naar “Het zal je maar gebeuren, gelukkig kun je er iets aan doen!”