Een testament voor mijn vent

Je doet er alles aan om jouw gezin, jouw dierbaren zo goed mogelijk te beschermen. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor je vent, maar in het algemeen voor je partner en je kinderen. Alleen bekte dit zo lekker in de titel😉.

Dat beschermen doe je, bewust en onbewust, zo’n beetje de hele dag. Je wilt nou eenmaal dat zij het zo goed mogelijk hebben. Toch?

Maar hoe zit dat als jij er niet meer bent? Stel dat jij (plots) komt te overlijden… wat heb jij eraan gedaan om jouw partner en kinderen ook voor die situatie zoveel mogelijk te beschermen?

Beschermen? Waar tegen dan hoor ik je denken. Het gemis zal er sowieso zijn maar je kunt nu zeker zaken regelen om hen te beschermen tegen o.a. administratief en financieel gedoe. Denk aan de administratieve rompslomp die op hen afkomt als zij jouw nalatenschap gaan afwikkelen (abonnementen, verzekeringen, wachtwoorden, online accounts, telefoon, Belastingdienst etc.) maar ook aan de verdeling van jouw nalatenschap en eventuele erfbelasting die daarover betaald moet worden. Of aan het wegvallen van jouw inkomen, kunnen zij dat opvangen?

Allemaal vragen die, hopelijk, een ver van je bed show lijken, waar je niet over na wilt denken en als je er dan toch over nadenkt weer vooruit schrijft op je ‘ooit nog te doen lijstje’. Totdat het te laat is, en dan kun je het niet meer regelen en is het ook echt te laat. Daarnaast zijn er soms ook gewoon meer mogelijkheden als je het op tijd regelt!

Bij het goed regelen van een nalatenschap denken we vaak als eerst aan een testament. En hoewel een testament niet het enige is waar je over na kunt/zou moeten denken kun je er wel echt veel in regelen. Goed regelen zodat jij je dierbaren kunt beschermen. Daarom wil ik je in deze blog meenemen in de toegevoegde waarde van een testament.

In een testament kun je echt zoveel regelen, je kunt het bijna niet bedenken of het kan. Alles hier bespreken in een blog gaat het dus niet worden. Maar wel wil ik een aantal belangrijke punten toelichten:

  • Bepaal zelf hoe jij jouw nalatenschap verdeelt. Met een testament, pak je zelf de regie. Zonder aanwezigheid van een testament bepaalt namelijk de wet voor jou/jullie.
  • Zorg voor je kinderen: heb jij minderjarige kinderen? Of kinderen met een bepaalde behoefte? Ook dan is het opstellen van een testament cruciaal. Hierin kun je namelijk o.a. bepalen wie jij wilt aanwijzen als voogd voor je minderjarige kinderen, wie hun financiën beheert (wellicht ook net even langer als hun 18e verjaardag😉) en wat jouw/jullie wensen hierbij zijn. Je wilt niet dat er onduidelijkheid of onnodig getouwtrek komt over wie voor jullie kinderen gaat zorgen als jullie er niet meer zijn. Zij moeten zich kunnen focussen op hun rouwproces, hun verdriet en vooral hun mooie herinneringen aan jullie. Je wilt dat in ieder geval duidelijk is hoe en door wie zij worden opgevangen zodat zij verder kunnen.
  • Over duidelijkheid gesproken, het is sowieso fijn als jouw wensen rondom je nalatenschap duidelijk zijn. Hiermee minimaliseer je ook de kans op conflicten. En natuurlijk, deze kun je nooit vooraf wegnemen. Want ondanks dat jouw wensen duidelijk zijn, hoeven zij het er nog niet mee eens te zijn. Maar ook dan, met jouw testament wordt het regelt zoals jij dat wilt.
  • Erfbelasting minimaliseren: alsof het al niet erg genoeg is zo’n overlijden, brengt het gemis mogelijk ook een flinke rekening met zich mee. En dan heb ik het niet alleen over de factuur van de uitvaart (welke je overigens ook zo gek kunt maken als je wilt. Check www.uitvaartbegeleidingriannedevries.nl en ontdek dat je ook hierin veel eigen zeggenschap hebt en kosten kunt besparen). In je testament kun je ook bepalingen opnemen die voordelig zijn voor de te betalen erfbelasting. En ja het klopt dat je deze euro’s niet zelf terug gaat zien na jouw overlijden, maar je partner en kinderen kunnen hier wel degelijk voordeel van genieten. Wist je dat dit soms wel kan oplopen tot duizenden euro’s? Zie ook mijn vorige blog over erfbelasting.

Als je het mij vraagt, is het opstellen van een testament dus echt een daad van liefde én verantwoordelijkheid ten opzichte van jouw naasten. Met mijn testament weet ik dat ik het goed geregeld heb voor mijn vent en kleine ventjes.

Wil jij dat ook? Inmiddels heb ik al vele gezinnen, jong en oud, mogen helpen dit te realiseren. Laten we samenwerken om jouw nalatenschap te plannen en ervoor te zorgen dat je geliefden goed worden verzorgd, zelfs als je er niet meer bent. Aarzel niet om contact met mij op te nemen voor een afspraak.

Plan hier je gratis kennismaking of laat hier je gegevens achter zodat ik contact met je op kan nemen.

Voorkom de onzekerheid die ontstaat bij het ontbreken van een testament en zorg ervoor dat er een testament is voor jouw vent/vrouw/partner en je dierbare gezin.