Voogdij: een daad van liefde

Je doet er alles aan om jouw kinderen te beschermen, zo goed mogelijk voor ze te zorgen en te overspoelen met liefde. Je staat dag en nacht voor ze klaar. Regent het pijpenstelen? Taxi papa of mama staat al klaar. Zaterdagochtend 7 uur vertrekken voor de voetbal? Jahoor, mama rijdt wel. Ziek? Papa blijft thuis om je te verzorgen met alle liefde, het beste medicijn. Samen spelen, normen en waarden meegeven, steeds weer nieuwe dingen leren. Opvoeden houdt niet zomaar op.

Ook niet als jij, of als jullie, er opeens niet meer zijn.

En ik weet het, die kans is natuurlijk klein. Dit gaat júllie niet overkomen. Maar helaas kun je dit nou eenmaal niet met 100% zekerheid zeggen.

Wat je wel 100% zeker weet is dat jij/jullie het allerbeste willen voor jullie kind(eren).

Het ouderschap is een hele verantwoordelijkheid. En als je het mij vraagt, het goed regelen van de voogdij maakt ook onderdeel uit van deze verantwoordelijkheid. Waarom? Stel dat het wél gebeurt en jullie komen beide (plots) te overlijden. Vreselijk! Maar nog erger is het als er dan ook nog onduidelijkheid en conflicten ontstaan waar jullie kinderen het middelpunt van worden! Dit is natuurlijk enorm stressvol, vooral omdat ze ook al te maken hebben met het verlies van hun ouder(s) en al het verdriet en emoties daaromheen.

Je kunt je kinderen hier nu al tegen beschermen en ervoor zorgen dat zij veilig, verzorgd en liefdevol opgevoed zullen worden, ook als jullie er niet meer zijn.

Wees er voor je kinderen, zelfs als je er niet meer bent. Neem deze week nog stappen om de voogdij van je kinderen te regelen. Ga samen in gesprek over hoe jullie de opvoeding en het opgroeien van jullie kinderen zien als jullie er niet meer zijn. Ik weet het, het is vreselijk om erbij na te denken en hopelijk ook voor niets. Maar neem de gok niet, de consequenties zijn gewoon te groot! Better safe than sorry is hier absoluut van toepassing.

Oke, prima, je hebt gelijk. Ik hoor het je denken. En dan, wat nu? Wat moet ik dan bespreken? Waar moet ik over nadenken? En wanneer heb ik het voor onze kinderen goed geregeld?

Voogdij is een heel persoonlijk onderwerp. De antwoorden op deze vragen zullen dan ook voor iedereen anders zijn. Om je al alvast verder op weg te helpen, geef ik je hierbij alvast een aantal punten om over na te denken:

  • Wie vertrouw jij jouw allergrootste bezit toe? En waarom?
  • Willen jullie één persoon als voogd benoemen of twee (bijvoorbeeld een stel)?
  • Waar willen jullie dat jullie kinderen opgroeien? In welke omgeving?
  • Wat vinden jullie belangrijke waarden en normen? En bij wie zien jullie deze ook terug?
  • Wat vinden jullie verder belangrijk in de opvoeding van jullie kinderen?
  • Hoe is de band tussen jullie kinderen en de beoogde voogd?
  • Hoe wil je de financiële aspecten van de zorg en opvoeding van je kinderen regelen?
  • Hoe zit het met religie, cultuur en tradities? Wat vinden jullie belangrijk en sluit dit aan?
  • Is of zijn de beoogde voogd(en) bereid om de voogdij op zich te nemen als dat nodig is?
  • Wil je nog een reserve voogd(en) benoemen voor het geval de ‘eerste keuze’ er niet meer is, het niet meer kan of toch niet meer wil?

Ik weet het, niet leuk om over na te denken, om hardop uit te spreken maar wel heel belangrijk!

Want wat als je het niet doet? En er ontstaat een conflict, onenigheid of onzekerheid? Dan komen de kinderbescherming en de rechter zich ermee bemoeien. Dan wordt er een keuze gemaakt door de rechter, uiteraard in het belang van de kinderen. Dit kun je voorkomen door de voogdij nu al goed te overdenken, te regelen en vast te leggen! Jij weet nou eenmaal gewoon het beste wat in het belang is van jouw kinderen! Hiermee bescherm jij je kinderen tegen gedoe, stress en onzekerheid. Hiermee zorg jij voor jouw kinderen, ook als je er niet meer bent.

Wil je meer weten over hoe het nu zit met voogdij, hoe je dit het beste kunt regelen en wat je nog meer voor je kinderen kunt regelen? Plan dan nu hier een gratis kennismakingsgesprek en laten we samen werken aan een zorgeloze toekomst. Wat er ook gebeurt.

Jij een gerust gevoel, zij een gerust gevoel.